Не хтеднеш ли спавати
1/1
Најновији наслови

Књиге за децу др Наташа Ковачевић

978-86-6150-042-8 14 x 21 124 Тврд Ћирилица 2023

1.260 рсд 1.400 рсд

О књизи

Десанка прича деци

Кренула је од вас насмејана

да би стигла до вечнога санка,

мајка многих великих песника

и краљица славуја Десанка...

Б. Рогач

Не хтеднеш ли спавати, књига је с пажњом приређених прича за децу Десанке Максимовић, настала у жељи да дечје издавачко небо заблиста једном значајном и племенитом едицијом под називом: „Најлепше приче српске књижевности за децу“. У намери да најмлађим читаоцима представимо готово непознату и заборављену Десанку која је, иако омиљена као песникиња, стварала уметнички веома успелу и занимљиву прозу намењену малишанима, отиснули смо се у закутке прошлости, у којима дремају давно занемарене бајке и приче које су, чистотом свога срца и истанчаним осећајем за правду и лепоту, у данашњицу вратила управо деца. То су девојчице и дечаци који траже нешто више од телевизијских програма и виртуелних светова, који се и даље пењу по дрвећу, играју жмурке и газе по барицама, који без омиљене књиге не иду на починак и којима су узбудљиве приче о патуљцима, вилењацима, сиромасима, ђацима и животињама, постале чудесни кључ за разумевање важних питања што их пред њих поставља живот.

Све оно о чему би малишани могли да маштају, све што би могло да их заинтересује и разоноди, све о чему можда нису ни смели да помисле да питају, сместила је Десанка у прегршт својих приповести које су нам, небригом и немаром какве неретко негујемо, у значајној мери остале непознате. Увек решена да децу доучи и поучи, да их разбуди и разнежи, те да у њихова осетљива срца настани радост, доброту и милосрђе, Десанка је својом прозом васпитавала и обликовала читаве генерације читалаца. Путем лепе књижевности и истанчаног осећаја за народну мудрост и причу, за машту, фикцију и бајку, за културно благо свога народа које је вешто умела да преточи и у стихове и у прозу, она је стварала један чудесан и богољубив књижевни свет који и даље има много да тога да нам открије и понуди.

Књига пред читаоцем подељена је у три целине. Прву чине бајке, деци омиљене због нестварног и немогућег које се преплиће са стварним и могућим, због чудесног и невероватног које путем фикције настањује дечју свакодневицу, чинећи неодвојив део њиховог личног доживљаја. Десанка је у бајку успела да утка све оно са чим се деца лако могу сусрести, све оно што им је блиско, схватљиво и познато. На овај начин успела је да им приближи и саму стварност, онеобичавајући је узбудљивим догађајима чији су носиоци појаве са којима се иначе можемо срести у природи и окружењу: људи, цвеће, дрвеће, птице и животиње. Служећи се стиховима као тајанственим строфама којима маштовито приповеда о неком догађају, Десанка својим бајкама улива нарочиту мелодичност и лепоту, чинећи их допадљивим проницљивом дечјем уху. Поменуте напеве деца лако памте, радо рецитују и понављају, због чега песникиња управо у њих смешта важне мисли и снажне поуке. И док читамо о месечевој шетњи, о играчкама које се веселе, о размаженој царици, о патуљцима васпитачима или белутку који живи стотинама година, служећи разноврсним људским творевинама, осведочавамо се да снага бајке не лежи обавезно у необичним, застрашујућим и несвакидашњим створењима која су човеку и изгледом и понашањем сасвим страна и далека, већ у вештини и лепоти казивања, у пажљивом одабиру епизода и мотива, у снази поруке која се на самом крају издваја као смисао и циљ. „До једноставности се не спуштамо, већ уздижемо“, говорио је Гогољ.

Другу целину ове збирке отварају поучне приче о животињама. У њима је Десанка описала безброј пустоловина, знајући да је пријатељство које оне гаје према деци и деца према њима, појава коју, без изузетка, треба преточити у причу. Да ће о животињама радо читати, те да ће их кроз њихове згоде и незгоде лако поучити и с успехом забавити, такође је морала знати. Ове живописне и распеване приповести, међутим, нипошто нису мање вредне од Десанкиних бајки или хришћанских прича. Оне верно следе списатељкине приповедачке манире, исијавајући племенитошћу, разборитошћу, врлином и поетском снагом. У њима неретко животиње говоре у стиховима, чиме се, захваљујући певљивом и мелодичном обраћању несташних јунака, постиже ефекат  блискости и дубље повезаности са читаоцем. Било да проговара кроз уста деце, дрвећа, животиња, пчела или мрава, песникиња је смело и непоткупљиво, каткад у стиху, каткад у прози, одапињала у глувонему стварност величанствене поруке о честитости, поштењу, љубави, милосрђу и слободи.  Некад смо сви знали јасно шта је родољубиво и часно и шта треба да чине потомци негдањих јунака, писала је. Данас знамо да се њеним делима морамо вратити.

Стога ову збирку затвара десет Десанкиних хришћанских прича дубоке духовне снаге и завидне књижевне вредности, које су остале готово сасвим непознате ширем читалаштву. У њима се неретко преплићу елементи бајке и народне приче, блиски и схватљиви дечјем доживљају света и његових законитости. Њихова идејна нит и снажна мисаона порука представљају сами врхунац овог скромног приређивачког избора који има за циљ да осветли заборављене тематске целине у прозном стваралаштву омиљене списатељице и песникиње многих нараштаја. Десанка је, нема двојбе, имала истанчан и непогрешив осећај за хришћанско. Њене су приче богољубиве, поучне, моралне и васпитне. Складом и једноставношћу, нежним осећајем за причу и казивање, Десанка одабира кључне тачке у духовном сазревању појединца, о којима говори деци док је време, и док их још увек није искварио овоземаљки нерад и немир. Сведоци смо да је о духовним вредностима деци каткад лепше и једноставније говорити путем књижевности, у виду прича, кроз искуства и доживљаје књижевних јунака које најмлађи сликовито памте и дуго чувају у сећању. На овај начин лакше усвајају законитости вере, које су тако природне и схватљиве неисквареној дечјој души. Јер, као што неко мудар једном рече: У нама постоји онолики потенцијал за веровање, колико детињег у себи имамо. Зато би морало да остане савршено јасно да је увек и сваки пут, дете у нама оно које верује.  

Уредник издања, др Наташа Ковачевић

Десанка Максимовић

Опширније

Препорука уз изабрану књигу

попуст 10.00%
Поход на мјесец

Бранко Ћопић

Поход на мјесец

1.400 рсд
1.260 рсд
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa