Изникла на темељима издавачког светила које је под истим именом објављивало капитална издања између два светска рата под крилатицом „Држава почива на просвећености“, наша издавачка кућа објавила је за две године педесет завидно опремљених и приређених наслова. Међу овима је, с поносом истичемо, Законоправило Светог Саве, Иловички препис из 1262. године, потом јубиларна едиција у 12 наслова „У сусрет Андрићу“, објављена поводом 130 година од рођења српског нобеловца. Ту је и комплет антологија хришћанске подлоге у 3 књиге: Антологија српске хришћанске приче, Приче о Богу и људима за младе и старе и Писци хришћанске Европе, затим комплет од три наслова најумније Српкиње свога времена, Исидоре Секулић (Његошу књига дубоке оданости, Записи о моме народу и Стопама Христовим), чије је објављивање финансирало управо Министарство културе у претходној години. У оквиру пројекта „Приповедајмо деци“ 2023. године објавили смо у библиотеци „Најлепше приче српске књижевности за децу“ и пажљиво приређене збирке прича Десанке Максимовић и Бранка Ћопића, такође јубиларне. Неколицина аутентичних издања по којима је „Народно дело“ било препознатљиво међу српском културном и интелектуалном елитом између два светска рата, такође је добила ново рухо. Реч је о живописној биографији француског императора Наполеон, живот и дело Дмитрија Сергејевича Мерешковског, потом о интригантном животопису руске царице насловљеном Катарина Велика, пољског историчара и публицисте Казимира Валишевског, као и о књизи о животу и размишљањима знаменитих филозофа Прича о философији I i II - животи и мишљења великих филозофа, и данас чувеној под називом Ум царује. Поред мноштва занимљивих и квалитетно опремљених наслова, неколицина луксузних издања у кожи и злату дела Знакови поред пута Иве Андрића, јубиларне едиције У сусрет Андрићу, монографије Поглавари српске православне цркве, монографије Света Петка и Законоправила Светог Саве, отвориће могућност појединцима и институцијама за упечатљиве тренутке даривања у изузетним приликама. Мисија наше издавачке куће огледа се у очувању српског културног наслеђа.

О нама

У мору модерне издавачке продукције која, неретко, плови комерцијалним водама популарности, где се иза шаренила корица скрива осредњи квалитет преводне књижевности или површни, безброј пута рабљени тематски кругови, настојимо да бацимо светло на књиге које вреде колико својом суштином и садржајем, толико и квалитетом самог издања и које, нема сумње, вреди препоручити читалачкој пажњи жедној суштине. Међу њима, разуме се, смело стоје и бројна дела савремених аутора, страних и домаћих, који вешто промишљају о разноврсној проблематици.

Будући да „песма цела мора бити лепа“, како је говорио чувени књижевни критичар, питамо се зашто и књига цела не би била лепа? Књиге нас сећају на омиљене писце, на драге особе, на тренутке даривања, књиге поклањамо и наслеђујемо, чувамо их, изнова ишчитавамо, оне треба да трају смислом и вредношћу, лепотом и квалитетом, да нас подучавају и уче, да красе наше библиотеке и домове и да нас са полица позивају да изнова прелистамо управо њих јер су одолеле зубу времена и пролазном укусу тренутка.

Књига је још увек редак забран искуства које нам нико не може одузети, предмет који је, иако древан, надживео и претекао многе савремене изуме човечанства и који настојимо, радом и посвећеношћу, да понудимо читаоцима као меру пажљивог избора и квалитета какву сваки љубитељ писане речи несумњиво заслужује!

Народно дело, Београд

Тел.: +381 66 80 33 983

Мејл:

12.05.2024.

Изложба акварела! СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ ВИНСКА РУТА

Опширније
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa