Сиротна књига
1/2
Сиротна књига
2/2
Најновији наслови

Сведочанства Војислав Несторовић

ISBN 978-86-6150-035-0 13 x 20 160 Тврд Ћирилица 2023

1.071 рсд 1.190 рсд

Пред нама је роман о деци коју је судбина окупила у дому за сирочад. Павиљон краљице Марије, сиротни дом у Буковику код Аранђеловца, само је полазна тачка из које се прича шири, временски и просторно. Златковићев времеплов враћа нас у доба Великог рата, затим у време између две војне, па даље кроз вихор Другог светског рата, доба Информбироа, све до 70-тих година 20. века. Овај књижевни брод, пун занимљивих ликова, плови од Букуље и Венчаца, преко Београда, све до Северне Каролине на обалама Америке. Аутор на изузетно вешт начин, већ препознатљив његовим читаоцима, преплиће прошлост и садашњост, јаву и сан, игру и збиљу, документарност и фикцију. Изненада прелази с приче о групи деце, својеврсног дневника њиховог живота, на лично казивање наратора у првом лицу. Златковић нам не оставља ни у једном тренутку сумњу у аутентичност и документарност приче, поткрепљену цитатима, писмима, белешкама, па чак и фотографијама. Између корица ове књиге, која се чита у једном даху, срећемо краљеве и просјаке, четнике и партизане, комунисте титоисте и информбировце, злочинце и праведнике, барабе и министре. Они говоре изворним  језиком, што нам, уз мајсторски описане детаље, омогућава да ликове јунака видимо као на платну каквог хиперреалисте. Управо та језичка и визуелна аутентичност јесте особена вредност коју налазимо у свим Златковићевим делима.

Извод из уредничке рецензије

Иван Златковић

Иван Златковић рођен је 1962. године у Нишу. Основну и средњу школу завршио је у Аранђеловцу, дипломирао, специјализирао, магистрирао и докторирао на Филолошком факултету Универзитета у Београду (на групи за народну књижевност). Објавио је до сада следеће књиге: Антологија народних песама о Марку Краљевићу (ко- ...

Опширније

Препорука уз изабрану књигу

Сајамски попуст 10.00%
Антологија српске хришћанске приче
2.450 рсд
2.205 рсд
Сајамски попуст 10.00%
Преподобна Параскева, светитељка која нас уједињује у молитви
6.900 рсд
6.210 рсд
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa

Web страница кориси колачиће и поштује вашу приватност! Колачиће користимо за функционалност wеб странице, што боље корисничко искуство, статистика. Настављајући своју посету на нашој wеб страници, пристајете на то да користимо колачиће, али не и личне податке.