200 година од рођења Кнеза Михаила Обреновића обележава и Народно дело!

Тачно два века од рођења кнеза Михаила Обреновића, односно 155 година од убиства, прича о његовом животу, владању, свргавању, љубавима и смрти је још увек актуелна и једнако загонетна. Неће ни неколике књиге објављене овим поводом, ни филмови и позоришне представе одглумљене на ову тему дати битно нове одговоре. Али, добро је да сазнамо и разлучимо шта су чињенице, а шта је дописивано и доштампавано у међувремену. И да се подсећамо...

Посебно интригантан је онај део Михаилове биографије који се односи на лични живот. О томе је књигу написао 1940. године наш врсни историчар Драгослав Страњаковић под насловом "Михаило и Јулија", а Народно дело је оживљава и доноси пред читаоце управо на том, сада већ архаичном, Страњаковићевом српском језику, али у новом руху, какве су и друге наше обновљене старе књиге.

С обзиром на то да је Страњаковић за време Другог светског рата био члан Централног националног комитета Краљевине Југославије, он сам је после рата прогоњен и затваран, а његова дела су скрајнута од очију јавности. Тако ова књига, ето тек данас, неометано долази у руке читалаца.

Ако већ имате наша издања Катарине Велике и Наполеона, онда знате какву књигу можете да очекујете. Патина старих времена прекрива причу коју као да говори времешни дека унуцима пред спавање. Фотографије у књизи као из старих албума или излога фотографских радњи. Корице златописане, дају књизи естетску вредност предмета као створеног за поклон.

Сам Страњаковић о књизи каже: "У овом делу су неке ствари први пут изнете, многе нетачности исправљене, а извесне појединости утврђене. Тако је скинуто са дневног реда питање о пореклу Јулијином. Утврђено је да она није била потомак средњевековне породице Јанка Хуњадија, познатог у нашим народним песмама под именом Сибињанин Јанко. Песму "Што се боре мисли моје" несумњиво је саставио кнез Михаило, али она није била намењена Катарини. О песми се знало 4 године пре него што се Михаило заљубио у Катарину."

У књизи је аутор наводио многа имена, места и догађаје о којима се тада више знало него данас, с обзиром на мању временску дистанцу од догађаја и људи о којима говори. Приређивач овог нашег новог издања Синиша Љепојевић додатно је појаснио данас мање познате личности, топониме и догађаје, обогативши књигу десетинама приређивачких фуснота које заиста олакшавају читање и чине књигу још занимљивијом.

Књига обилује старим писмима, фотографијама, расправама о Михаиловом и Јулијином разводу, а затим и о његовој новој вези са Катарином Константиновић, несуђеном Михајловом другом женом и унуком Јеврема Обреновића. Ту је и занимљива прича о његовој вези са младом Словенком из Штајерске Маријом Беркхауз и њиховом ванбрачном сину Виљему - Велимиру, који је касније мајчино презиме променио у Теодоровић, старо презиме Обреновића.

Михаило Обреновић, син књаза Милоша, оставио је као владар дубок траг на судбину српске државе и српског народа. Шта о томе боље говори него споменик у строгом центру Београда. О самој владавини овог просвећеног апсолутисте, примању кључева Београда од Турака, оснивању Народног позоришта и осталом се доста зна и у школи учи. А о љубавима, личној срећи и породичном животу углавном не. Ево прилике да у години јубилеја који Србија обележава и о томе нешто сазнамо.

Војислав Несторовић, уредник

ПРЕЛЕТ

22.07.2024.

ПРЕЛЕТ

Радосни смо што можемо да најавимо и један првенац у Народном делу. Наиме, млада ...

Опширније
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa