Милош Јевтић у кући „Народног дела"

Најпознатија лула српског културног простора, новинар Милош Јевтић, дочекан је у кући „Народног дела” као драг и значајан гост. Јевтић је свој радни век провео као новинар и уредник Другог програма Радио Београда. Аутор је култне емисије Гост Другог програма у којој је деценијама разговарао са нашим најугледнијим интелектуалцима ‒ књи­жевни­цима, историчарима, етнолозима, историчарима уметности, сликарима, вајарима, музичарима, позоришним и филмским ствараоцима, научницима разних струка, од медицине до атомске физике, библиотекарима, филозофима... Многе од тих разговора Јевтић је преточио у књиге у форми интервјуа, начинивши на тај начин веома значајну колекцију Одговори. У њој је до данас објављено око 250 наслова!

Овај доајен српског новинарства, врсни познавалац овдашње културе, науке и уметности пратио је развој наше издавачке куће од првог дана. Својим строгим критеријумима, истим онима којим одабира своје саговорнике, мерио је тежину објављених наслова „Народног дела” и додавао их на тасове своје књижевне ваге. С једне стране Мерешковског, Валишевског, Дјуранта, Андрића, Љепојевића, Јовановића, Баровића, Златковића и остале ауторе чија смо дела до сада објавили, а с друге стране своје књиге разговора са Ћопићем, Десанком, Крлежом, Селенићем, Симовићем, Павићем, Матијом, Екмечићем, Срејовићем, Крестићем, Беловићем, Јеротићем, Танасковићем, Трифуновићем, Деспићем, Хајдином, Клајном, Пипером, Белим Марковићем, Хочеваром, Ршумовићем... Озбиљно је превагнуло на његову страну. Пажљиво осматрајући наш рад, сматрао је да заслужујемо да дода понешто и на наш тас. Поверио нам је објављивање свих својих разговора са академиком Дејаном Медаковићем, књигу Потирање заборава, као прву књигу из колекције Одговори коју ће објавити наша издавачка кућа.

Последњи од шест разговора Милоша Јевтића са академиком Медаковићем вођен је јула 2007. године, годину дана пред смрт овог великана српске историје уметности, писца, научника, професора Филозофског факултета у Београду и његовог декана, секретара Одељења историјских наука САНУ, генералног секретара и председника САНУ, председника Скупштине Вукове задужбине и дугогодишњег секретара Одељења ликовних уметности Матице српске.

У свом предговору овој књизи, који је насловио Медаковићеви одговори, академик Василије Крестић, такође великан српске историјске науке и Мишин саговорник, каже да се Дејан Медаковић "...овом књигом вишеструко отворио и представио као човек, научник, књижевник и јавни делатник, али и као одани и забринути српски патриота."

У овој књизи упознаћете живот Дејана Медаковића и проћи са њим пут од родног Загреба, где је рођен у породици угледних родитеља, преко школовања у Бечу, Сен Галену, Корчули и Гимназији у Сремским Карловцима, студија у Београду и стицања доктората у САНУ, до многих градова света где га је његов научни, књижевни и јавни рад водио. У књизи се помињу значајна имена са којима је академик Медаковић сарађивао, дружио се и радио, или их сусретао кроз свој рад, као што су Исидора Секулић, Павле Савић, Марко Челебоновић, Иво Андрић, Михаило Ђурић, Добрица Ћосић, Вера и Мића Поповић, Војислав Ђурић, Михиз, Љуба Симовић, Предраг Палавестра, Миодраг Матицки, Нада Милошевић-Ђорђевић и многи други, затим његови професори ‒ угледни Светозар Радојчић, Виктор Новак и други, па онда његови ученици, као што су Миодраг Јовановић, Динко Давидов, Бранко Вујовић и остали. Један мали лексикон српске науке и уметности.

Академик Медаковић у књизи врло отворено говори о многим, и сада актуелним, проблемима српског народа ‒ питањима образовања и просвете, националне политике, српско-хрватским односима, о Академији наука и њеном положају у друштву, затим питањима српског језика, одговара на многа Јевтићева питања која се односе на друштвене и политичке прилике у земљи и свету.

Књига Потирање заборава садржи дакле свих шест разговора са Дејаном Медаковићем, почевши од првог, вођеног 1986. године, до последњег из 2007. године. Књига је богато илустрована фотографијама из живота академика Медаковића, а посебну вредност јој дају факсимили рукописа његових песама.

Сигурни смо да ће бити још књига из колекције Одговори које ће нам Јевтић поверити, те да ћемо са њим наставити сарадњу подржавајући његову мисију да остави писани траг о животима, делима и ставовима најзначајних личности српске културе друге половине 20. века, као и нашим савременицима.

У Београду, 03.09.2023.

Војислав Несторовић, уредник.

12.05.2024.

Изложба акварела! СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ ВИНСКА РУТА

Опширније
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa