Одговор римској пропаганди
Одговор римској пропаганди

Часопис Србобран био је најутицајнији српски лист у Загребу, лист за политику, народну просвету и привреду. Поменути лист почео је да излази септембра 1884, а излазио је сваког уторка и недеље све до године 1914, како наводи покојни академик Дејан Медаковић, иначе рођени Загрепчанин.

Аутор текста потписује се као Синиша, а сам „Одговор римској пропаганди“ односи се на писмо Папе Леона XIII, насловљено као „Praeclara gratulationis“, датирано 20. јуном 1894, у коме позива словенске народе на јединство са римокатоличком црквом.

Папино писмо је на хрватски језик превео надбискуп врхобосански др. Јосип Стадлер, професор философије и теологије на Теолошком факултету у Загребу, упутивши га православним митрополитима Ђури Николајвићу у Сарајево и Николи Мандићу у Тузлу, уз позив да се сусретну римокатолички и правосалавни богослови.

У њему се наводе четири начела јединства цркава, а то су: сједињење у Духу по молитви, без обзира на народност коју не треба поистовећивати са верском припадношћу, као и да се приликом поимања јединства цркава морају разликовати битне појединости од оних које су небитне. Као последње се помиње неопходност богословског дијалога.

Православни митрополити никада нису одговорили на уручени позив, а сам надбискуп Стадлер, папски опуномоћеник по питању јединства Цркава, оснива католички часопис Balkan, са циљем промовисања ове идеје.

За уредника часописа именован је проф. др Александар Шандор Брешћански, хрватски саборски посланик, који је узео учешћа у буни против бана Куна Хедерварија (од 1883 - 1903 бан Хрватске, Славоније и Далмације), као устаник.

Како наводи господин Томо Вукшић, садашњи врхбосански надбискуп коадјутор, готово да у часопису Balkan није било ни једног чланка који се није тесно дотицао међусобних односа римокатоличке и православне цркве. Он, такође, сматра да су објављивани текстови, иако нису писани у духу данашњег екуменистичког дијалога, барем донекле поседовали тај дух.

Надбискуп Томо Вукшић даље оцењује да је одговор часописа Србобран у виду текста под насловом „Одговор римској пропаганди“ извесног потписника Синише, поводом „понизног“ екуменског става изнетог у чланцима часописа Balkan, сувише жесток, будући да часопис Balkan није имао унијатски карактер, те да се није служио изразом „шизматици“ како би означио православне.

Са овим ставом нипошто не можемо бити у сагласју, будући да је главни оновремени покретач тзв. екуменског јединства, Папа Лав XIII, премда је био умерених и широких погледа, сматрао да поменуто јединсто подразумева потчињеност православних  и протестаната Ватикану, тј. самом Папи, што је, разуме се, оновремено уредништво часописа Србобран својевремено препознало и против чега је упутило протестни одговор који нудимо читаоцима као драгоцено сведочанство.

Код мајстора за бескрајно и несхватљиво

06.12.2023.

Код мајстора за бескрајно и несхватљиво

У антологији хришћанских прича Код мајстора за бескрајно и несхватљиво, сабране ...

Опширније
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa