Јеромонах Клеопа (Срђан) Стефановић, рођен је 11. септембра 1984.г.у Београду, од родитеља Миодрага и блаженопочивше Светлане, која је Божјим промислом дочекала са родитељском радошћу, опхрвана тешком болешћу, да њен син понесе титулу доктора теологије.

Одрастао и основну школу завршио у Београду.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Павла уписао 1999. године Богословију Светог Арсенија Сремца, коју је завршио 2003. године.

Наставио богословско школовање на Православном Богословском факултету Српске Православне Цркве Универзитета у Београду 2003. године, где је и дипломирао 2007. године.

Октобра 2006.године прелази у Епархију сремску и ступа, као искушеник, у новообновљени манастир Светог Пантелејмона - Старо Хопово на Фрушкој Гори.

Замонашен је у мале схиме 8. августа 2007.године, а следећег дана, 9. августа, рукоположен у чин јерођакона, од стране Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија.

Следеће, 2008. године, са благословом Епископа сремског Василија, одлази у Темишвар, где добротом и очинском бригом Преосвећеног Епископа будимског Господина Лукијана борави у Епархијској резиденцији Епархије Темишварске ради усавршавања румунског језика, похађајући убрзани курс румунског језика на Темишварском Универзитету.

Септембра 2008.године одлази у град Јаши, где уписује прву годину мастер студија и у исто време бива причислен Братству Митрополије Молдавије и Буковине Румунске Православне Цркве, где учествује у свакодневном богослужбеном животу и добија послушање чувара Моштију Свете Петке

Јула 2010. године, успешно завршава Мастер студије.

Августа 2010. године по послушању своме духовном оцу, Преосвећеном Епископу Василију, прелази у братство манастира Крушедола, а на празник пророка Илије, крсну славу Епископа Василија, бива рукоположен у чин јеромонаха у Саборној цркви у Сремским Карловцима.

Октобра 2010. године, уписује докторске студије на Богословском факултету Др Димитрије Станилоае у граду Јаши. Током студија, као јеромонах учествује у богослужбеном животу Митрополијске Саборне Цркве, стављајући се на пуно располагање ходочасницима из Србије и у исто време припрема испите,темате,реферате,чланке и радове као и литературу за израду своје докторске дисертације.

Учествује на научним скуповима и симпосионима везаним за област Литургике и Пасторалног богословља.

Од септембра 2014. године је професор у Богословији Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима. Предаје Философију, Психологију са Логиком, Свето Писмо Старог Завета и Историју Српске Православне Цркве.

Извор СПЦ

 

ПРЕЛЕТ

22.07.2024.

ПРЕЛЕТ

Радосни смо што можемо да најавимо и један првенац у Народном делу. Наиме, млада ...

Опширније

Препорука од истог аутора

попуст 10.00%
Господе, говорио сам!

Клеопа Стефановић

Господе, говорио сам!

1.900 рсд
1.710 рсд
попуст 10.00%
Сирмијумски мученици

Клеопа Стефановић

Сирмијумски мученици

3.900 рсд
3.510 рсд
попуст 20.00%
Преподобна Параскева, светитељка која нас уједињује у молитви
6.900 рсд
5.520 рсд
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa