Јеромонах Клеопа (Срђан) Стефановић, рођен је 11. септембра 1984.г.у Београду, од родитеља Миодрага и блаженопочивше Светлане, која је Божјим промислом дочекала са родитељском радошћу, опхрвана тешком болешћу, да њен син понесе титулу доктора теологије.

Одрастао и основну школу завршио у Београду.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Павла уписао 1999. године Богословију Светог Арсенија Сремца, коју је завршио 2003. године.

Наставио богословско школовање на Православном Богословском факултету Српске Православне Цркве Универзитета у Београду 2003. године, где је и дипломирао 2007. године.

Октобра 2006.године прелази у Епархију сремску и ступа, као искушеник, у новообновљени манастир Светог Пантелејмона - Старо Хопово на Фрушкој Гори.

Замонашен је у мале схиме 8. августа 2007.године, а следећег дана, 9. августа, рукоположен у чин јерођакона, од стране Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија.

Следеће, 2008. године, са благословом Епископа сремског Василија, одлази у Темишвар, где добротом и очинском бригом Преосвећеног Епископа будимског Господина Лукијана борави у Епархијској резиденцији Епархије Темишварске ради усавршавања румунског језика, похађајући убрзани курс румунског језика на Темишварском Универзитету.

Септембра 2008.године одлази у град Јаши, где уписује прву годину мастер студија и у исто време бива причислен Братству Митрополије Молдавије и Буковине Румунске Православне Цркве, где учествује у свакодневном богослужбеном животу и добија послушање чувара Моштију Свете Петке

Јула 2010. године, успешно завршава Мастер студије.

Августа 2010. године по послушању своме духовном оцу, Преосвећеном Епископу Василију, прелази у братство манастира Крушедола, а на празник пророка Илије, крсну славу Епископа Василија, бива рукоположен у чин јеромонаха у Саборној цркви у Сремским Карловцима.

Октобра 2010. године, уписује докторске студије на Богословском факултету Др Димитрије Станилоае у граду Јаши. Током студија, као јеромонах учествује у богослужбеном животу Митрополијске Саборне Цркве, стављајући се на пуно располагање ходочасницима из Србије и у исто време припрема испите,темате,реферате,чланке и радове као и литературу за израду своје докторске дисертације.

Учествује на научним скуповима и симпосионима везаним за област Литургике и Пасторалног богословља.

Од септембра 2014. године је професор у Богословији Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима. Предаје Философију, Психологију са Логиком, Свето Писмо Старог Завета и Историју Српске Православне Цркве.

Извор СПЦ

 

Код мајстора за бескрајно и несхватљиво

06.12.2023.

Код мајстора за бескрајно и несхватљиво

У антологији хришћанских прича Код мајстора за бескрајно и несхватљиво, сабране ...

Опширније

Препорука од истог аутора

Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa