Балканско путовање
1/1
Најновији наслови

Историја Војислав Несторовић

ISBN 978-86-6150-036-7 14 x 21 320 Тврд Ћирилица 2023 Синиша Љепојевић

1.710 рсд 1.900 рсд

О књизи

Превео и ово издање приредио СИНИША ЉЕПОЈЕВИЋ

" Ова књига је настала на основу ауторовог дугогодишњег искуства у Краљевини Југославији а написана је после наменског путовања, које је он назвао балканским одмором, у неке делове земље у лето 1935. године.

Књига је убрзо потом била објављена. Дејвид Футман признаје да воли Србе, да је србофил, али то се у књизи толико и не види и све оно што је написано је у највећој мери објективно. Аутор се поред публицистике бавио и литературом па су и у овом раду помешани литерарна надахнутост и документарна проза. Обилује важним и занимљивим детаљима и описима, мада треба имати стрпљења у читању јер је писана старинским, сад већ заборављеним, стилом. Пошто је аутор по вокацији и по професији и дипломата и обавештајац, садржај књиге је и сведочанство како је радила стара енглеска школа. Како није било неважних детаља, све је важно да би се створила целовита слика.

На духовит, понекад и циничан, али свакако префињен начин Футман илуструје разлике међу народима, цивилизацијама и свему ономе што је чинило младу државу Краљевине Југославије. Нешто се из књиге може и научити. Мало који странац, поготово са Запада, је тако добро осетио амбијент те новостворене државе. Посебно су занимљива његова запажања о Србима према којима, како је и сам признао, аутор осећа наклоност. Поштовао је борбу Срба за слободу и самосталност и да сачувају свој национални и верски идентитет, али разоткрива и српске историјске грешке у Краљевини Југославији.

Ова књига је утолико важнија јер сведочи о томе колико се мало тога променило међу југословенским народима и после толико година, али она разоткрива и шта о њима мисли британско високо друштво. Јер, аутор је припадао том друштву које је имало утицај не само на државну политику него и на јавно мњење. Футман на дискретан начин разоткрива западне стереотипе о балканским народима, а ти стереотипи су на Западу још увек доминантни.

Футман се у књизи не уплиће у политику Краљевине Југославије, али на скривен и вешт начин говори и о политици.

Књига у оригиналу носи донекле двосмислен наслов „Балкански одмор” (Balkan Holiday), али њен садржај је ближи Балканском путовању, па је под тим насловом и у српском преводу. Њен садржај следи сâмо путовање Дејвида Футмана, од Драча у Албанији, па преко Македоније, Косова и Метохије, Шумадије, Београда, Војводине до Загреба..."

Синиша Љепојевић

Превео и ово издање приредио СИНИША ЉЕПОЈЕВИЋ

Прир. Синиша Љепојевић

Опширније
Нови роман Ивана Златковића „Сиротна књига" - Краљичина сирочад, браћа по сновима

На почетку краљица сања краљицу. Марија Карађорђевић, мајка краља Петра Другог Карађорђевића и принчева Томислава и Андреја, сања краљицу Јелену Анжујску, мајку краља Драгутина и краља Милутина, пружа руке да додирне ...

Опширније
Каталог Народног дела

Каталог Народног дела

Опширније

Препорука уз изабрану књигу

попуст 20.00%
ЕУ против Европе, успон и пад ЕУ пројекта
2.100 рсд
1.680 рсд
попуст 10.00%
Кнез Арсеније Карађорђевић, заборављени
1.490 рсд
1.341 рсд
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa