Наполеон живот и дело
1/1

Биографије и мемоари Војислав Несторовић

ISBN-978-86-6150-010-7 13.5 x 20 536 Тврд Ћирилица 2022 Никола Николајевич

1.960 рсд 2.450 рсд

О књизи

Царско обзорје и меланхолични сутон

Књига Наполеон, живот и дело коју потписује Дмитриј Сергејевич Мерешковски (1866 - 1941), руски мислилац, књижевник и критичар девет пута номинован за Нобелову награду за књижевност, представља пажње вредну биографију о француском императору која ће лепотом стила и казивања дочарати савременом читаоцу аутентичан амбијент у коме је Наполеон Бонапарта одрастао, сазревао и водио одсудне животне битке.

Аутентична романсирана биографија изашла из штампе 1936. године, чинила је само једну од карика у низу које је издавачка кућа „Народно дело“ из Београда објавила међу бисерима оновремене књижевне и филозофске речи. Непоткупљиве вредности и културну мисију коју је овај светионик издаваштва некада поставио као висок стандард, данас настојимо да баштинимо и настављамо, проширујући издавачку делатност по мери некадашњих вредности и богатству савремене речи и стваралачке продукције.

Судећи по години изласка из штампе, могли бисмо помислити да поменута Наполеонова биографија можда и није сасвим блиска новом времену и његовим приликама. Она је, међутим, имајући у виду харизматичност и величину личности о којој говори, лако сместива у савремени контекст, будући да приказује лице и наличје једне људске фигуре која је снагом воље, самопоуздања и амбиције достигла висове какви се нама данас чине немогућим. Намеру аутора, који снажно подупире своје тврдње и судове озбиљним биографским елементима, допуњују извори на самом крају књиге које несебично даје на увид читаоцу. Напоменимо и то да Мерешковски о Наполеону пише надахнуто и сигурно, са доста историчности и веродостојности, пратећи његов животни лук објективније и са више фактографије у првом делу, можемо слободно рећи првој књизи, док у другом делу посматра његов лик са психолошког, филозофског и религијског становишта. Императоров живот је у овој књизи исписан сликовито и живописно, нипошто сувопарно или монотоно. Сам текст обилује досеткама и доживљајима, биографским непознаницама које повремено пресецају Наполеонове мисли, искази и дневничке прибелешке.

Мерешковски је, подсетимо, даровит писац и мислилац хришћанске струје, развијеног осећаја за приповедање о значајним личностима. Чувена је његова трилогија Христос и Антихрист настала на фону историјског романа, такође изашла у издању некадашњег „Народног дела“. Свевидеће око свезнајућег приповедача Наполеона приказује смело, реалистично, без зазора према величини његове личности, тако да она нипошто није препрека веристичком приповедању. Видимо га као допадљивог несташног дечака, непоткупљивог родољуба, неустрашивог официра, сво­јеглавог и амбициозног властодршца, упорног у намери, незаустављивог у јуришу и бескрајно нежног у разговорима о својој родној Корзици: „Тамо је све лепше но ма где на свету... Ја бих, и жмурећи, познао своју постојбину, само по мирису“, бележи император. Управо су описи Корзике из Наполеоновог пера које Мерешковски у овој књизи доноси, можда најлепши путописни мињони икада о њој написани.

Овакву једну биографију која прати императоров живот од обзорја до уснућа, која одише топлином, пикторескним доживљајима и патином минулих времена, питку, читљиву и магнетичну начином казивања, требало би читати изнова јер је садржајна и драгоцена. Дмитриј Сергејевич Мерешковски удахнуо јој је својим начином писања печат непролазности и трајања, учинивши је занимљивом у свим временима.

Стога је издавачка кућа „Народно дело“ из Београда данас нуди читаоцима у виду репринта првог издања из 1936. године, у нади да ће уживати у њеном прозном ткању као примеру врсне списатељске вештине биографског кова.

 

Др Наташа Ковачевић

Димитриј С. Мерешковски

Димитриј Сергејевич Мерешковски  ( рус.   Дми́трий Серге́евич Мережко́вский ;  2. август   1866  —  9. децембар   1941 ) био је руски писац, песник, верски мислилац и књижевни критичар. Првобитна фигура Сребрног доба руске поезије, сматра се суоснивачем симболизма (симболистичког покрета). Мерешковски са својом ...

Опширније

Препорука из едиције

попуст 20.00%
Катарина Велика

Казимир Валишевски

Катарина Велика

2.450 рсд
1.960 рсд
попуст 20.00%
Потирање заборава - сви разговори са Дејаном Медаковићем
1.800 рсд
1.440 рсд
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa