У овој књизи упознаћете живот Дејана Медаковића и проћи са њим пут од родног Загреба, где је рођен у породици угледних родитеља, преко школовања у Бечу, Сен Галену, Корчули и Гимназији у Сремским Карловцима, студија у Београду и стицања доктората у САНУ, до многих градова света где га је његов научни, књижевни и јавни рад водио. У књизи се помињу значајна имена са којима је академик Медаковић сарађивао, дружио се и радио, или их сусретао кроз свој рад, као што су Исидора Секулић, Павле Савић, Марко Челебоновић, Иво Андрић, Михаило Ђурић, Добрица Ћосић, Вера и Мића Поповић, Војислав Ђурић, Михиз, Љуба Симовић, Предраг Палавестра, Миодраг Матицки, Нада Милошевић-Ђорђевић и многи други, затим његови професори ‒ угледни Светозар Радојчић, Виктор Новак и други, па онда његови ученици, као што су Миодраг Јовановић, Динко Давидов, Бранко Вујовић и остали. Један мали лексикон српске науке и уметности.

Академик Медаковић у књизи врло отворено говори о многим, и сада актуелним, проблемима српског народа ‒ питањима образовања и просвете, националне политике, српско-хрватским односима, о Академији наука и њеном положају у друштву, затим питањима српског језика, одговара на многа Јевтићева питања која се односе на друштвене и политичке прилике у земљи и свету.

У свом предговору овој књизи, који је насловио Медаковићеви одговори, академик Василије Крестић, такође великан српске историјске науке и Мишин саговорник, каже да се Дејан Медаковић "...овом књигом вишеструко отворио и представио као човек, научник, књижевник и јавни делатник, али и као одани и забринути српски патриота."

Код мајстора за бескрајно и несхватљиво

06.12.2023.

Код мајстора за бескрајно и несхватљиво

У антологији хришћанских прича Код мајстора за бескрајно и несхватљиво, сабране ...

Опширније
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa