У овој књизи упознаћете живот Дејана Медаковића и проћи са њим пут од родног Загреба, где је рођен у породици угледних родитеља, преко школовања у Бечу, Сен Галену, Корчули и Гимназији у Сремским Карловцима, студија у Београду и стицања доктората у САНУ, до многих градова света где га је његов научни, књижевни и јавни рад водио. У књизи се помињу значајна имена са којима је академик Медаковић сарађивао, дружио се и радио, или их сусретао кроз свој рад, као што су Исидора Секулић, Павле Савић, Марко Челебоновић, Иво Андрић, Михаило Ђурић, Добрица Ћосић, Вера и Мића Поповић, Војислав Ђурић, Михиз, Љуба Симовић, Предраг Палавестра, Миодраг Матицки, Нада Милошевић-Ђорђевић и многи други, затим његови професори ‒ угледни Светозар Радојчић, Виктор Новак и други, па онда његови ученици, као што су Миодраг Јовановић, Динко Давидов, Бранко Вујовић и остали. Један мали лексикон српске науке и уметности.

Академик Медаковић у књизи врло отворено говори о многим, и сада актуелним, проблемима српског народа ‒ питањима образовања и просвете, националне политике, српско-хрватским односима, о Академији наука и њеном положају у друштву, затим питањима српског језика, одговара на многа Јевтићева питања која се односе на друштвене и политичке прилике у земљи и свету.

У свом предговору овој књизи, који је насловио Медаковићеви одговори, академик Василије Крестић, такође великан српске историјске науке и Мишин саговорник, каже да се Дејан Медаковић "...овом књигом вишеструко отворио и представио као човек, научник, књижевник и јавни делатник, али и као одани и забринути српски патриота."

Поход на мјесец

08.11.2023.

Поход на мјесец

..Завештао нам је безвремене и непоновљиве приче какве су: „Башта сљезове боје", ...

Опширније
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa

Web страница кориси колачиће и поштује вашу приватност! Колачиће користимо за функционалност wеб странице, што боље корисничко искуство, статистика. Настављајући своју посету на нашој wеб страници, пристајете на то да користимо колачиће, али не и личне податке.