Писци хришћанске Европе

Писци хришћанске Европе књига је какву досад нисмо имали прилике да нађемо у богатој издавачкој ризници. Она зрачи једном племенитом и одважном идејом - да нас у времену свопште дехуманизације, у коме полако губимо осећај за дела лепе, класичне уметности и књижевности, подсети на чињеницу да су нека од највећих имена европске књижевности, писци и ствараоци попут Достојевског, Солжењицина, Шекспира, Сент Егзиперија, Честертона и Толкина, пишући своја ванвременска дела, полазили управо од хришћанских начела. И док се све што је хришћанско доводи у везу са анахроним, аутор ове значајне књиге пажљиво разоткрива скривену подлогу омиљених књижевних остварења многих генерација. Студиозно приступивши великанима литературе, Владимир Димитријевић указује се као озбиљан тумач и познавалац европских писаца и њихових дела, која тумачи са хришћанског становишта на коме она заправо и почивају, а која до овог тренутка нисмо читали у поменутом кључу.

Књижевност је веома важна потка у процесу васпитавања дечје и људске душе. Обрађујући кључне теме какве су љубав, живот, страст, грех, покајање и смрт, она представља својеврстан мост између овоземаљског, телесног и материјалног ка узвишеном, духовном и вечном. Она је чудесан искуствени доживљај књижевних јунака понудила читаоцу као пријемчив пример страдања или спасења у који он сам, захваљујући уметничким квалитетима литературе, урања снажно и дубоко. Поистовећујући се са јунацима књижевних дела, гледајући њиховим очима лице света које их окружује, читаоцу се нуди могућност да исплива у стварност оплемењен новим животним искуствима, са којима у стварном животу можда није имао прилике да се суочи.

 И док наше доба ратује против књига, како запажа аутор, утолико је већа обавеза да смело и одлучно станемо у њихову одбрану. Књиге су посредници између генерација, стамени чувари знања, обичаја, вредности и искуства која и сами полако заборављамо, а која ћемо моћи да пренесемо будућим нараштајима само ако будемо писали. Књигу ће неко једном извући са прашњаве полице и тако можда оживети вредности које су привремено уснуле, баш као што је књига пред читаоцем оживела хришћански импулс у делима великана европске литературе, који смо вековима свесно скривали или несвесно прећуткивали.

Уредник издања, др Наташа Ковачевић

попуст 20.00%
Писци хришћанске Европе

Владимир Димитријевић

Писци хришћанске Европе

1.800 рсд
1.440 рсд
Код мајстора за бескрајно и несхватљиво

06.12.2023.

Код мајстора за бескрајно и несхватљиво

У антологији хришћанских прича Код мајстора за бескрајно и несхватљиво, сабране ...

Опширније
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa