Писци хришћанске Европе

Писци хришћанске Европе књига је какву досад нисмо имали прилике да нађемо у богатој издавачкој ризници. Она зрачи једном племенитом и одважном идејом - да нас у времену свопште дехуманизације, у коме полако губимо осећај за дела лепе, класичне уметности и књижевности, подсети на чињеницу да су нека од највећих имена европске књижевности, писци и ствараоци попут Достојевског, Солжењицина, Шекспира, Сент Егзиперија, Честертона и Толкина, пишући своја ванвременска дела, полазили управо од хришћанских начела. И док се све што је хришћанско доводи у везу са анахроним, аутор ове значајне књиге пажљиво разоткрива скривену подлогу омиљених књижевних остварења многих генерација. Студиозно приступивши великанима литературе, Владимир Димитријевић указује се као озбиљан тумач и познавалац европских писаца и њихових дела, која тумачи са хришћанског становишта на коме она заправо и почивају, а која до овог тренутка нисмо читали у поменутом кључу.

Књижевност је веома важна потка у процесу васпитавања дечје и људске душе. Обрађујући кључне теме какве су љубав, живот, страст, грех, покајање и смрт, она представља својеврстан мост између овоземаљског, телесног и материјалног ка узвишеном, духовном и вечном. Она је чудесан искуствени доживљај књижевних јунака понудила читаоцу као пријемчив пример страдања или спасења у који он сам, захваљујући уметничким квалитетима литературе, урања снажно и дубоко. Поистовећујући се са јунацима књижевних дела, гледајући њиховим очима лице света које их окружује, читаоцу се нуди могућност да исплива у стварност оплемењен новим животним искуствима, са којима у стварном животу можда није имао прилике да се суочи.

 И док наше доба ратује против књига, како запажа аутор, утолико је већа обавеза да смело и одлучно станемо у њихову одбрану. Књиге су посредници између генерација, стамени чувари знања, обичаја, вредности и искуства која и сами полако заборављамо, а која ћемо моћи да пренесемо будућим нараштајима само ако будемо писали. Књигу ће неко једном извући са прашњаве полице и тако можда оживети вредности које су привремено уснуле, баш као што је књига пред читаоцем оживела хришћански импулс у делима великана европске литературе, који смо вековима свесно скривали или несвесно прећуткивали.

Уредник издања, др Наташа Ковачевић

попуст 10.00%
Писци хришћанске Европе

Владимир Димитријевић

Писци хришћанске Европе

1.800 рсд
1.620 рсд
ПРЕЛЕТ

22.07.2024.

ПРЕЛЕТ

Радосни смо што можемо да најавимо и један првенац у Народном делу. Наиме, млада ...

Опширније
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa