Писци хришћанске Европе
1/1
Најновији наслови

Религија др Наташа Ковачевић

ISBN-978-86-6150-041-1 17 x 24 351 Тврд Ћирилица 2023

1.440 рсд 1.800 рсд
Писци хришћанске Европе

Писци хришћанске Европе књига је какву досад нисмо имали прилике да нађемо у богатој издавачкој ризници. Она зрачи једном племенитом и одважном идејом - да нас у времену свопште дехуманизације, у коме полако губимо осећај за дела лепе, класичне уметности и књижевности, подсети на чињеницу да су нека од највећих имена европске књижевности, писци и ствараоци попут Достојевског, Солжењицина, Шекспира, Сент Егзиперија, Честертона и Толкина, пишући своја ванвременска дела, полазили управо од хришћанских начела. И док се све што је хришћанско доводи у везу са анахроним, аутор ове значајне књиге пажљиво разоткрива скривену подлогу омиљених књижевних остварења многих генерација. Студиозно приступивши великанима литературе, Владимир Димитријевић указује се као озбиљан тумач и познавалац европских писаца и њихових дела, која тумачи са хришћанског становишта на коме она заправо и почивају, а која до овог тренутка нисмо читали у поменутом кључу.

Књижевност је веома важна потка у процесу васпитавања дечје и људске душе. Обрађујући кључне теме какве су љубав, живот, страст, грех, покајање и смрт, она представља својеврстан мост између овоземаљског, телесног и материјалног ка узвишеном, духовном и вечном. Она је чудесан искуствени доживљај књижевних јунака понудила читаоцу као пријемчив пример страдања или спасења у који он сам, захваљујући уметничким квалитетима литературе, урања снажно и дубоко. Поистовећујући се са јунацима књижевних дела, гледајући њиховим очима лице света које их окружује, читаоцу се нуди могућност да исплива у стварност оплемењен новим животним искуствима, са којима у стварном животу можда није имао прилике да се суочи.

 И док наше доба ратује против књига, како запажа аутор, утолико је већа обавеза да смело и одлучно станемо у њихову одбрану. Књиге су посредници између генерација, стамени чувари знања, обичаја, вредности и искуства која и сами полако заборављамо, а која ћемо моћи да пренесемо будућим нараштајима само ако будемо писали. Књигу ће неко једном извући са прашњаве полице и тако можда оживети вредности које су привремено уснуле, баш као што је књига пред читаоцем оживела хришћански импулс у делима великана европске литературе, који смо вековима свесно скривали или несвесно прећуткивали.

Уредник издања, др Наташа Ковачевић

Владимир Димитријевић

Владимир Димитријевић рођен је 1969. године у Чачку, где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Аутор је низа књига и зборника различите тематике: од духовне, православно - богословске и црквено - историјске, до књижевне, образовне, културне ...

Опширније

Препорука уз изабрану књигу

Сајамски попуст 20.00%
Антологија српске хришћанске приче
2.450 рсд
1.960 рсд
Сајамски попуст 20.00%
Код мајстора за бескрајно и несхватљиво
1.800 рсд
1.440 рсд
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa

Web страница кориси колачиће и поштује вашу приватност! Колачиће користимо за функционалност wеб странице, што боље корисничко искуство, статистика. Настављајући своју посету на нашој wеб страници, пристајете на то да користимо колачиће, али не и личне податке.