Писци хришћанске Европе
1/1
Најновији наслови

Религија др Наташа Ковачевић

ISBN-978-86-6150-041-1 17 x 24 351 Тврд Ћирилица 2023

1.620 рсд 1.800 рсд

О књизи

Писци хришћанске Европе

Писци хришћанске Европе књига је какву досад нисмо имали прилике да нађемо у богатој издавачкој ризници. Она зрачи једном племенитом и одважном идејом - да нас у времену свопште дехуманизације, у коме полако губимо осећај за дела лепе, класичне уметности и књижевности, подсети на чињеницу да су нека од највећих имена европске књижевности, писци и ствараоци попут Достојевског, Солжењицина, Шекспира, Сент Егзиперија, Честертона и Толкина, пишући своја ванвременска дела, полазили управо од хришћанских начела. И док се све што је хришћанско доводи у везу са анахроним, аутор ове значајне књиге пажљиво разоткрива скривену подлогу омиљених књижевних остварења многих генерација. Студиозно приступивши великанима литературе, Владимир Димитријевић указује се као озбиљан тумач и познавалац европских писаца и њихових дела, која тумачи са хришћанског становишта на коме она заправо и почивају, а која до овог тренутка нисмо читали у поменутом кључу.

Књижевност је веома важна потка у процесу васпитавања дечје и људске душе. Обрађујући кључне теме какве су љубав, живот, страст, грех, покајање и смрт, она представља својеврстан мост између овоземаљског, телесног и материјалног ка узвишеном, духовном и вечном. Она је чудесан искуствени доживљај књижевних јунака понудила читаоцу као пријемчив пример страдања или спасења у који он сам, захваљујући уметничким квалитетима литературе, урања снажно и дубоко. Поистовећујући се са јунацима књижевних дела, гледајући њиховим очима лице света које их окружује, читаоцу се нуди могућност да исплива у стварност оплемењен новим животним искуствима, са којима у стварном животу можда није имао прилике да се суочи.

 И док наше доба ратује против књига, како запажа аутор, утолико је већа обавеза да смело и одлучно станемо у њихову одбрану. Књиге су посредници између генерација, стамени чувари знања, обичаја, вредности и искуства која и сами полако заборављамо, а која ћемо моћи да пренесемо будућим нараштајима само ако будемо писали. Књигу ће неко једном извући са прашњаве полице и тако можда оживети вредности које су привремено уснуле, баш као што је књига пред читаоцем оживела хришћански импулс у делима великана европске литературе, који смо вековима свесно скривали или несвесно прећуткивали.

Уредник издања, др Наташа Ковачевић

 

Владимир Димитријевић

Владимир Димитријевић рођен је 1969. године у Чачку, где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Аутор је низа књига и зборника различите тематике: од духовне, православно - богословске и црквено - историјске, до књижевне, образовне, културне ...

Опширније
Писци хришћанске Европе

Писци хришћанске Европе књига је какву досад нисмо имали прилике да нађемо у богатој издавачкој ризници. Она зрачи једном племенитом и одважном идејом - да нас у времену свопште дехуманизације, у коме полако губимо ...

Опширније

Препорука уз изабрану књигу

попуст 10.00%
Антологија српске хришћанске приче
2.450 рсд
2.205 рсд
попуст 10.00%
Код мајстора за бескрајно и несхватљиво
1.800 рсд
1.620 рсд
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa