Српске народне приповетке
1/1
Најновији наслови
Најпродаванији наслови

Историја Предраг Ковачевић

ISBN-978-86-6150-040-4 16 x 24 368 Тврд Ћирилица 2023

1.330 рсд 1.900 рсд

Збирка Српске народне приповетке која је пред нама на најбољи начин заступа Вукову филолошку концепцију: „Као што су пјесме углед језика наше народне поезије, тако ће ове приповијетке бити углед народнога језика у прози“ (Вук Ст. Караџић, Оглас за Српске народне приповијетке, 1853).

Корпус који је приређивач уврстио у свој избор сачињава обимна грађа из различитих епоха и културних ареала: у изворима је дат импресиван списак од 94 монографије, антологије и зборника од 19. до 21. века, као и 80 тешко доступних периодика, забавника, од Забавника Димитрија Давидовића за 1816. годину, алманаха, почев од Банатског алманаха Димитрија Тирола, штампаног у Темишвару за 1817. годину, календара, почев од Ружице, календара за љето 1832. године, листова и часописа, попут Српске зоре из 1836, Сербског народног листа 1835-1848 (ур. Теодор Павловић), месецослова,
почев од Мјесецослова за годину од Рождества Христова 1845. и др.

Окосницу збирке Дејана Томића представљају усмене прозне врсте које је Вук Караџић означио изразом „мушка приповетка“: шаљива народна причица, хумористичка новела, анегдота. У корпус су уврштене и басна, историјско и етиолошко предање, легендарна прича, прича из живота. То су оне „ђекоје мале приповијетке“ за које је Ђуро Даничић написао да имају археолошки карактер као сведочанства о минулим епохама. Саткане од богате животне грађе, ове кратке и ефектне приповетке преносе кондензовано народно искуство и древну предачку мудрост, уводећи читаоца и у новије, урбане садржаје данашњег времена.

У збирци коју је приредио Дејан Томић приповетке су класификоване по тематском критеријуму, обједињене заједничким мотивима, догађајима или јунацима. Посебно се издвајају легенде и предања о Светом Сави, о типским ликовима шаљиве приче какви су Ера, Насрадин хоџа, Лала, Баја-Џора; о неразумним поступцима и глупим навикама; о породичним односима, особито на релацији муж-жена и свекрва-снаха; оуниверзалним етичким категоријама какви су поштење и правдољубивост датим у искривљеној оптици лажи и преваре; о узајамном надлагивању и кривом суђењу; вештим сплеткама довитљивих крадљиваца и др.

Ту су историјска и културноисторијска предања о царевима Душану и Урошу, епским јунацима Марку Краљевићу, и Милошу Обилићу, о косовским подвижницима Срђи Злопоглеђи и кнезу Лазару, о Стевану Штиљановићу, „проклетој“ Јерини, као и анегдоте о књазу Милошу, Карађорђу, Црногорцима и др. Посебно се издвајају анегдоте о догађајима из Првог светског
рата, као и легенде и предања о манастирима и црквама („Манасија“, „Тумане“ и др.).

У фокусу „малих прича“ је човек, али у односу према природи и животињском свету, тако да збирка нужно укључује и жанровске категорије басне и приче о животињама.

Дејан Томић

Опширније

Препорука уз изабрану књигу

Сајамски попуст 30.00%
Знаменити Срби у записима и анегдотама
1.800 рсд
1.260 рсд
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa

Web страница кориси колачиће и поштује вашу приватност! Колачиће користимо за функционалност wеб странице, што боље корисничко искуство, статистика. Настављајући своју посету на нашој wеб страници, пристајете на то да користимо колачиће, али не и личне податке.