Знаменити Срби у записима и анегдотама
1/1
Најновији наслови

Историја Зоран Колунџија, Предраг Ковачевић

ISBN 978-86-6150-034-3 16 x 24 314 Тврд Ћирилица 2023

1.620 рсд 1.800 рсд
Кроз појединца, проговорио је народ – знаменити Срби у записима и анегдотама.

Анегдота постаје под великим душевним притиском, када човек има моралну или материјалну одговорност, па она дође као израз тог осећања. Тада она спасава ствар и често даје ударац противнику.

Анегдота је као оштра сабља, која једним замахом посече противника, јер су људи „без језика“, иначе јунаци и главари, дрхтали пред господарем и народом од „језика“. Она зависи од човечијег духа, па је потребан бистар и оштроуман човек да је створи, а слободан и отресит да је каже на тешком месту, на мегдану: пред господарем и главарима, на скупу пред више стотина људи.

Скресати у очи без околишења господару, главарима и друговима оно што се мисли и осећа, у таквом тону и облику, да остане за поколења - за причање.

Тако јавно изговорена анегдота се шири од уста до уста, као пример мудрости, храбрости, правичности и речитости, и остане као паметан савет и поука, а често и као правило. Такве анегдоте постану опште народне, јер је кроз појединца проговорио народ.

Дејан Томић

Опширније

Препорука уз изабрану књигу

Сајамски попуст 10.00%
Балканско путовање

David Footman (приредио Синиша Љепојевић)

Балканско путовање

1.900 рсд
1.710 рсд
Сајамски попуст 10.00%
Путовање поручника Матије

Небојша Јовановић

Путовање поручника Матије

2.100 рсд
1.890 рсд
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa

Web страница кориси колачиће и поштује вашу приватност! Колачиће користимо за функционалност wеб странице, што боље корисничко искуство, статистика. Настављајући своју посету на нашој wеб страници, пристајете на то да користимо колачиће, али не и личне податке.