Света Петка, ограничена и нумерисана серија од 100 примерака.
1/3
Света Петка, ограничена и нумерисана серија од 100 примерака.
2/3
Света Петка, ограничена и нумерисана серија од 100 примерака.
3/3
Најновији наслови
Популарни наслови

Луксузна издања, Посебна издања, Религија Гордана Гашoвић

ISBN-978-86-6150-005-3 22 x 22 250 Луксузна издања Ћирилица 2023

30.000 рсд

Преподобна Параскева, светитељка која нас уједињује у молитви

 • Света Петка, источник љубави и милосрђа
 • Житије Преподобне Матере Наше
 • Параскеве - Петке
 • Мошти Свете Петке
 • Света Петка код Румуна, Срба и Рома
 • Култ Свете Петке
 • Храмови посвећени Светој Петки
 • Манастир Фенек
 • Први помен и рана историја
 • Водице Свете Петке
 • Тропар и акатист

Света Петка, источник љубави и милосрђа

Као можда најрепрезентативнији део православног храма, иконостас одваја олтарску апсиду од остатака богомоље, дефинишући је као симбол оностраног и тајанственог. На тај начин, наша Света Црква учи своје верне да небеске висине недоступности и трансцендентности, које у архитектури храма представља олтарски простор, можемо спознати кроз Свете у Господу, изображене на иконостасу, односно кроз живот и подвиг изузетних личности које су својом највишом жртвом, истински посведочили Бога и Његову љубав према читавој Васељени. Тражећи начин да што јасније комуницирају са својим, већином неписменим стадом, Оци Православне Цркве јасно су разумели тек касније формулисану максиму да „слика говори хиљаду речи“ и тако су фрескописом и иконописом, као и самом архитектуром храма, вернима упутили поруку како Свети у Господу представљају обоженог човека и пројављивање живота будућега века. Међу плејадом тих видљивих сведока света невидљивог, својим посебним сјајем, Царство небеско пројављује и Преподобна наша мајка Параскева. Тиха и ненаметљива, скромна и смерна, она је била силна у спремности на жртву и љубави према својима ближњима. Након тешког, страдалничког живота којим је обожила своју бесмртну душу, Света Петка је љубав и милосрђе према људском роду наставила да изобилно излива и након тихог, монашког упокојења. Њене свете мошти свакако спадају међу највеће светиње Православне Цркве, које пружају не само помоћ и утеху небројеним невољницима који им се клањају са вером и надом, већ им креирају и могућност да сопственим чулима, још на овом свету, осете предокушај Рајског насеља. Одричући се света и одбацујући његово бучно и варљиво бљештавило, она је постала поуздана заштитница управо оних који јој се из света молитвено обраћају. Одбацујући путеност пале људске природе и дословно живећи анђеоском чистотом, Света Петка нам је као главну поуку свог трајања оставила дирљиви идеал смерности и скромности. Чак и сада, након што се у сновима побожних људи појављивала као сјајна и узвишена царица, за ову светитељку Божију везују се они скрајнути и одбачени, слаби и сиромашни, који од ње очекују и примају помоћ и утеху. По Божијем промислу, Преподобна Параскева храни и добре и рђаве, богате и сиромахе, људе свих нација и вера, и својим благословом исцељује телесне и духовне ране свима онима који пред њеним моштима уздишу Господу, пружајући јој као уздарје само своју веру и искрено покајање. У том смислу, није случајно да су многи извори које је народно предање препознало као лековите и чудотворне, управо њој посвећени, као и да светитељки која је толико волела тишину пустиње људи радо упућују молитве у таквим једноставним, природним светилиштима.

Слободни смо да констатујемо како је и у нашој Богом спасаваној Епархији, Преподобна мајка оставила веома дубок траг. Три бисера православне духовности, Фенек, Петковица код Лежимира и Петковица код Беркасова, где се, у подвигу, за спасење свих људи моле окупљене монашке обитељи, посвећена су управо Светој Петки. Поред тога и многи парохијски храмови су посвећени њеној светој успомени, а у многима су похрањени и делићи њених моштију, на радост и утеху верног народа. Веома Нас радује чињеница да је Отац Клеопа који је провео године покрај моштију Свете Петке смогао снаге да једноставним и разумљивим речима, али и лепим, зналачки одабраним сликама, веома широком кругу читалачке публике приближи њено житије, као и сврху и суштину култа који се развио око њене блажене успомене.

Сигурни смо да ће и многи други читаоци стећи према овој књизи слична уверења.

Са благословом Божјим,

Епископ сремски

ВАСИЛИЈЕ

Десет нумерисаних примерака СВЕТЕ ПЕТКЕ урађено је у кожном повезу у новосадској радионици „Мета“ Љубомира Турукала која поседује сертификат уметничког заната број 164, од 2009. године, издат од стране Министарства економије и регионалног развоја Републике Србије, са правом коришћења међународног знака отворене шаке који се примењује као гаранција квалитета за производе уметничких заната. Књижни блок је позлаћен посебном техником наноса 24-то каратног злата, како из естетских разлога, тако и у циљу да се хартија заштити од бактерија, чиме се повећава њена дуготрајност.

Радионица „Мета“ естетски је обогатила читав низ вредних и ретких издања попут Номоканона или Крмчије Светог СавеМирослављевог јеванђеља, израдила је на стотине богослужебених ЈеванђељаАпостолаТребникаПсалтираСлужебника и Минеја, тако да по свему вредна књига Андрићеве медитативне прозе представља још један бисер у овој ризници лепих књига.

Клеопа Стефановић

Јеромонах Клеопа (Срђан) Стефановић, рођен је 11. септембра 1984.г.у Београду, од родитеља Миодрага и блаженопочивше Светлане, која је Божјим промислом дочекала са родитељском радошћу, опхрвана тешком болешћу, да њен син понесе титулу доктора теологије. Одрастао и основну школу завршио у Београду. Са благословом Његове Светости ...

Опширније

Препорука уз изабрану књигу

попуст 20.00%
Преподобна Параскева, светитељка која нас уједињује у молитви
6.900 рсд
5.520 рсд
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa